İçindekiler
Yarı Otomatik Vites Nedir? Avantajları Nelerdir?
Yarı Otomatik Vites Nedir sorusu araba alacak kişiler ve merak edenler arasında sık sık aranmaktadır, Peki Yarı Otomatik Vites Nedir avantajları, dezavantajları nelerdir gelin hep birlikte yazımızda öğrenelim.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Aslında çoğu sürücü bir araba bindiğinde o aracın otomatik mi yada yarı otomatik mi olduğunu aracın içine baktığında yada aracı sürerken ayırt edemez, çünkü gözle görülebilir yada arabayı sürerken çok fazla hissedilebilir bir ayrım yoktur. Tam otomatik ve Yarı Otomatik arasında sadece makine işleyişi arasında fark vardır buda kullanıcıları çok fazla ilgilendirmez. Örnek vermek gerekirse otomatik arabada da yarı otomatik arabada da vitesi D konumuna alır ve sadece gaz, fren ile yolunuza gidersiniz.
Yarı Otomatik Şanzıman Nedir ?
Yukarıda bahsettiğimiz Yarı Otomatik Vites ile Yarı Otomatik şanzıman aslında aynı terimlerdir, Vites kolu şanzımana bağlı olduğu için Şanzıman ve vites aynı şeylerdir. Peki Yarı Otomatik şanzımanın Tam otomatikten farkı nedir? Yarı otomatik şanzımanlar düz vites arabalar gibi bir vites kutusuna ve baskı balataya sahip olurlar sadece robotik bir kol sayesinde kullanıcının yerine vites değiştirerek arabanın yol almasını sağlarlar.
Yarı Otomatik Vites Avantajları Nelerdir ?
Birçok markanın yarı otomatik vitesli araçları yapılan testlere ve denemelere göre tam otomatik vitesli araçlarına göre daha az yakıt harcamaktadır. Günümüzde akaryakıt fiyatlarının bu denli yükselmesini göz önüne alırsak yarı otomatik arabaların başka bir avantajını saymaya gerek yok diyebilirsiniz ve haklısınız da ancak bir başka avantajı da arıza esnasında çıkacak masraf avantajıdır. Yarı otomatik arabaların şanzıman arızaları tam otomatik araçlara göre daha ucuza yapılabilmektedir.
Yarı Otomatik Vites Dezavantajları Nelerdir?
Yarı otomatik vites kullanan kişilerin en çok şikayet ettiği konuların başında arabanın vites değiştirirken vites geçişlerini arabada bulunan kişilere hissettirmesi yani biraz sarsıntılı vites atmasıdır. Aslında açık sözlü olmak gerekirse bunu sadece arabadan iyi anlayan kişiler fark edebilir kadınların %90 ı erkek sürücülerin ise %50si bu geçişleri hissetmeyecektir, sadece arabaya ilgi duyan kişiler bu geçişleri hissedebilir bence sürüş esnasında çokta konforsuz bir durum oluşmamaktadır.
Bir diğer dezavantajı ise yokuş kalkış performansıdır. Çok dik yokuşlarda yarı otomatik arabalar hafif bir geri kaçırma yapabilir ama durun hemen korkmayın manuel arabalar gibi arabanın stop etmesi söz konusu değildir, ayağınızın frenden gaz pedalına hızlıca geçirirseniz böyle bir geri kaydırma söz konusu olmayacaktır.
Yarı Otomatik mi? Tam Otomatik mi?
Bu sorunun cevabını çok yönlü vermek gerekmektedir. Alacağınız arabanın markası, modeline göre değişiklik gösterecektir. Örnek vermek gerekirse Toyota marka araçların dizel motorlarında kullanılan yarı otomatik şanzıman çok sorunsuz, sağlam ve uzun ömürlüdür bu şanzımanı tavsiye edebilirim tabi ki ikinci el bir araç alacaksanız bunu iyi bir ustaya göstermeniz gerekir bunun içinse İstanbul bostancı oto sanayine ri-car servis İbrahim ustayı mutlaka tavsiye ederim.
Konumuza geri dönecek olursak bu iki şanzıman arasında karar vermek için beklentileriniz çok önemlidir vites geçişlerini asla hissetmek istemiyorum derseniz otomatik vites, vites geçişini hissedeyim ama yakıt tasarrufu yapayım, arıza anında çok para harcamayayım derseniz yarı otomatik vites. Bu gibi kriterler arasında sizin karar vermeniz gerekiyor.
Otomatik Ehliyet Yarı Otomatik Kullanabilir Mi?
Yazımızın başında bahsettiğimiz için yarı otomatik arabalar sadece çalışma prensibi açısından farklıdır yoksa yarı otomatik arabada tam otomatikte olduğu gibi vitesi ‘’D’’ ye alıp ilerlersiniz siz vites atmazsınız, değiştirmezsiniz. Kısacası otomatik vites ehliyet ile de yarı otomatik araba kullanabilirsiniz her hangi bir cezası yoktur.
Yarı Otomatik Arabalarda Debriyaj Var Mı?
Yarı otomatik vites arabalarda debriyaj yoktur, aynı tam otomatik araba gibi sürülmektedir. Sadece şanzımanların çalışma prensibi farklıdır bu da kullanıcıyı ilgilendirmemektedir şanzıman kutusunun içinde arabanın kendi içerisinde hallettiği bir çalışma prensibidir.
Yarı Otomatik Araba Kullanımı
Yarı otomatik vitesli arabaların kullanımı aynı tam otomatik vitesli arabalar gibidir, arabanın içinde görünüm olarak, vites görünümü olarak bir fark yoktur, yarı otomatik arabalarda da tam otomatiklerde olduğu gibi debriyaj yoktur.
Vites Üzerindeki Harflerin Anlamları
Yarı otomatik ve Tam otomatik arabaların viteslerinin yanlarında bazı harfler olmaktadır bu harfler İngilizce kelimelerin baş harflerinden kısaltma olarak yazılmıştır. Gelin bu harflerin anlamlarını inceleyelim.
P: PARK : ARACI PARK ETTİĞİNİZDE VİTESİ ALMANIZ GEREKEN KONUMDUR. VİTESİ P KONUMUNA ALMADAN KONTAK ANAHTARINI ÇIKARAMAZSINIZ.
R: REVERSE : GERİ VİTESE TAKMAK İÇİN VİTESİ BU HARFE ALMANIZ GEREKİR. ANLADIĞINIZ ÜZERE GERİ GERİ GİTMEK İÇİN KULLANILIR.
N: NEUTRAL : VİTESİ BOŞA ALMAK İÇİN KULLANILIR. BAZI YOKUŞ YERLERDE ŞANZIMANA YÜK BİNDİRMEMEK İÇİN VİTESİ ÖNCE N KONUMUNA ALIRIZ EL FRENİNİ ÇEKİP AYAĞIMIZI FRENDEN ÇEKERİZ, SONRA TEKRAR FRENE BASIP VİTESİ P KONUMUNA ALIRIZ.
D: DRIVE : İLERİ GİTMEK İÇİN KULLANILIR. SÜRÜCÜ ANLAMINA GELMEKTEDİR.
Toyota Corolla Yarı Otomatik Şanzıman
Toyota firması çok uzun yıllardır Türkiye’de faaliyet gösteren bir Japon firmasıdır. Firma sağlamlığı ve sorunsuzluğu ile bilinmektedir. Corolla araçlar şanzıman bakımından oldukça sorunsuz denilebilir. İkinci el araç için iyi bir ustaya göstermek şart. Bunun için bostancı oto sanayi de ri-car servis İbrahim ustaya güvenebilirsiniz.