Ağzınıza layık mıhlamayı ancak gerçek trabzon peyniri ve ince mısır unuyla yapabilirsiniz. İsmine bölge bölge muhlama da denir, Trabzon tarafında kuymakta denir, ne denirse densin Karadeniz’e gitme sebebiniz olabilir.
Ama evde yapmak isterseniz de doğru ve gerçek malzemeleri bulduktan sonra tarife harfiyen uyarak harika bir mıhlama yapabilirsiniz. Kahvaltı soflarınızı şenlendirmek için isterseniz tarifimize geçelim…
İçindekiler
Öncelikle malzemeleri sizler için sıralayalım..
Mıhlama Yapımı İçin Malzeme Listesi
• 4 Yemek Kaşığı Hakiki Tereyağ
• 4 Yemek Kaşığı Halis Mısır Unu
• 2 Bardak Su
• 300 Gram Hakiki Trabzon Peyniri
Mıhlama Yapımının Püf Noktası
En ince haliyle çekilmiş taze mısır unu ve gerçekten halis muhlis bir tereyağıdır. Zaten mıhlamanın iki ana maddesi bu malzemeler o yüzden çok önemliler.
Mıhlama Pişirme Önerisi
Su yerine süt kullanmayı tercih edebilirsiniz yada çok baygın bir tadının olmaması için 1 Bardak Su 1 Bardak Süt şeklinde bir karışım yapabilirsiniz. Trabzon peyniri bulamazsanız onun yerine eriyebilen çeçil peyniri de kullanabilirsiniz.
Mıhlama Yapım Aşamaları nelerdir?
- Tereyağını mıhlama yapacağınız tava yada tencereye koyun. Hafif ateşte yavaş yavaş eritin.
- Mısır ununu az az ekleyerek, tahta bir kaşıkla mısır ununu kavurun.
- Mısır unu pembeleştiğinde çok geç kalmadan su yada isteğe bağlı olarak sütü ekleyin. Çok geç kalmayın mısır unu yanabilir.
- Mısır unu şişmeye başladıktan sonra tel tel ayırdığınız peyniri ekleyebilirsiniz. Peyniri ekledikten sonra yavaş yavaş karıştırmaya devam edin.
- Kısık ateşte pişirmeye devam edin. mısır unu ve peynirin üzerine Tereyağ çıkıp, renk aldığında mıhlama hazırdır. Acele edin en lezzetli olduğu sıcak olduğu anlardır.
Mıhlama Tarifinin Servis Önerisi
Tereyağının donmaması için sıcak sıcak bekletmeden servis edin, mümkünse tavanızı sıcak bir suyun içine koyarak servis edin ki donmasın.
Mıhlama da bence de altın kural, incecik çekilmiş mısır unudur. Bazen denk geliyor, gelişi güzel çekilen mısır unları yapılmış mıhlamalar, hiç tat vermiyor doğrusu.