İçindekiler
Hamileliğin İlk Belirtileri
Hamileliğin İlk Belirtileri, 7 Günde Hamilelik Belirtileri, gebeliğin ilk belirtileri, 3 günlük hamilelik belirtileri, beyaz akıntı hamilelik belirtisimi, ve Hamilelik Belirtileri İlk Hafta isimli bir yazı hazırladık sizler için. Hamilelik son adet tarihinden sonra 40 hafta devam eder başka bir deyişle 9 ay 10 gün süren bir dönemi kapsamaktadır. Bu heyecanlı döneme başlarken anne adaylarının vücutlarında farklı belirtiler meydana gelmektedir. Bu belirtiler gebelikten gebeliğe değişebilir ancak, çoğu anne adayındaki belirtiler birbirine benzer olarak ortaya çıkmaktadır. Hamileliğin İlk Belirtileri, çiftler tarafından çokça merak edilmekte ve araştırılan konular arasındadır.
Hamileliğin İlk Belirtileri Nelerdir?
- Regl olmamak ( gecikme )
- Vajinal akıntı ve lekelenmeler
- Kasıkta sancı
- Vücutta şişkinlik ve ödem,
- Memelerde hassasiyet,
- Halsizlik ve uyku durumu,
- Sık sık idrar yapma,
- Mide bulantısı,
- Koku hassasiyeti,
- Ani Duygusal Değişimler,
- Baş Dönmesi
- Vücut ısısının artış göstermesi.
- Mide Sorunları
- Cilt Sorunları
- Sindirim Sorunları ve Kabızlık
- Baş Ağrısı Sorunları
- Burun Tıkanması
- Ağızda Hissedilen Metalik Tat
- Diş Eti Sorunları ve Kanaması
Regl olmamak ( gecikme )
Gebeliğin kadınlar tarafından genellik ilk ve en erken fark edilen belirtisi adet gecikmesidir. Her zaman hamileliğin mutlak bir işareti olmamakla birlikte, regl olmamak takip eden sürede önce kan tahlili ile ve sonra da idrarda gebelik testinin pozitif olmasıdır. Ancak adet gecikmesinin tek nedeni gebelik değildir, başka sebeplerden dolayı da adet gecikmesi yaşanabilir, sinir stress, yeme bozuklukları gibi bazı alışkanlıklarda gecikmeye sebep olabilmektedir.. Adet gecikmesinin tek sebebi gebelik olmamasına rağmen her adet gecikmesi durumunda ilk düşünülmesi gereken olan gebelik olmalıdır. Hamileliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir.
Vajinal akıntı ve lekelenmeler ( Hamileliğin İlk Belirtileri )
Sperm ile yumurtanın döllenip embriyoyu meydana getirmesi erken gebelik belirtileri arasında sayılmaktadır. Bu evreye “implantasyon penceresi” denir ve embriyonun anne adayının rahmine tutunması manasına gelmektedir. İmplantasyon evresi beklenen regl gününden bir hafta önceye denk gelir. Bu tutunma evresinde az seviyede lekelenme kanamaları ve vajinal akıntı olmaktadır.
Kasıkta Sancı ( Hamileliğin İlk Belirtileri )
Hamileliğin İlk Belirtileri arasında kasık ağrısı da olabilmektedir, embriyonun anne adayının rahmine tutunması aşamasında hormonal değişimler olmaktadır. Regl ağrısına benzer kasık sancıları erken gebelik döneminde gözlenen belirtiler arasındadır. İstirahat etmek ve bol bol su içmek kasık sancılarını bir nebze dindirebilmektedir. Fakat şiddetli, dinlenme ile geçmeyen, kanamanın da eşlik ettiği kasık sancılarında doktorunuzla iletişime kurmanız sağlığınız için önemlidir.
Vücutta şişkinlik ve ödem ( Hamileliğin İlk Belirtileri )
Kadınların belirli periyotlarla düzenli olarak geçirdikleri regl döngülerindeki hormonal dalgalanmalar gebeliğin ilk döneminde en fazla düzeyde görülmektedir. Hızla yükselen gebelik hormonu HCG ve progesteron hormonunun etkileriyle vücutta su tutulmaktadır. Bu sebeple özellikle karın bölgesinde olmak üzere, tüm vücutta ödem oluşmaktadır.
Memelerde hassasiyet
Hamilelik süresince anneliğe hazırlanan tüm vücutta birçok değişim yaşanmaktadır. Hormonal uyarı sonucu, göğüslerde dolgunlaşma ortaya çıkmaktadır. Dokunmakla ağrı olması, üzerine yatamama ve memelerdeki hassasiyet erken gebelik döneminde yoğun biçimde yaşanan belirtilerden biridir. Hamilelik belirtileri arasında aynı zamanda meme uçlarının etrafının genişlemesi ve kahve rengi yerlerin daha koyu bir renge dönmesi sayılabilir.
Halsizlik ve uyku durumu
Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde artan progesteron hormonu marifetiyle gebe kişilerde pek çok değişim meydana gelir. Bu değişimlerden sık olarak görülenleri arasında halsizlik, yorgunluk ve uyku durumu vardır. 3. Aydan geçtikten sonra bu durumlar azalarak bitecek ve önceki halinize dönüş olacaktır.
Sık sık idrar yapma
Hamileliğin ilk başlarından itibaren doğuma kadar geçen sürede çok sık idrar yapma ihtiyacı olmaktadır. Ayrıca geceleri de tuvalete çıkma ihtiyacı artmaktadır. Hormon seviyelerindeki artış ve gebelik sebebi ile büyüyen rahim idrar kesesine (mesane) baskı yapmaktadır ve idrar kesesinin kapasitesi azalmaktadır. Diğer belirtilerde de bahsettiğimiz artan progesteron hormonu da idrar ihtiyacını arttırmaktadır.
Mide bulantısı ve Artan Koku Duyarlılığı ( Hamileliğin İlk Belirtileri )
Halk arasında en yaygın olarak bilinen, Hamileliğin İlk Belirtileri arasında mide bulantısı ve artan koku duyarlılığını sayabiliriz. Ancak yine de tek başına mide bulantısı hamilelik belirtisi olmayabilir. İlk gebeliğini yaşayan anne adaylarının %75 i mide bulantısı sorunu ile karşılaşabilmektedir. Mide bulantısı şikayeti, hamileliğin ilk 3 ayında en şiddetli şekilde yaşanmaktadır ve ara sıra kusmaya sebep olmaktadır , bu bulantının sebebi HCG hormonu ve östrojen artışı ile orantılı seyretmektedir. İkiz bebeklere hamile kalan kişilerde bulantılar fazla olmaktadır. Mide bulantıları, istifar ve kokuya hassasiyet durumu çoğu zaman 3 aydan sonra devam etmez. Öte yandan, bazı hamilelerde ise hamilelik süresi boyunca bulantı kusma şikayeti sürekli devam edebilmektedir. Bu bulantı ile ilgili doktorunuz bazı ilaçlarla bulantıyı yatıştırabilmektedir. Hamile kişiler bu koku hassasiyeti sebebi ile zaman zaman yemek yiyemez yada yemek yapamaz, evde yemek yapılmasına dahi katlanamaz. B6 vitamini eksikliği mide bulantısı sebepleri arasında yer alır. Sabahları yaşanan mide bulantıları, anne adayında su kaybına sebep olabileceği için bu dönemde beslenmeye daha fazla özen göstermek gerekiyor.
Hamilelik süresince meydana gelen koku hassasiyeti de bulantıyı tetiklemektedir. Daha çok sigara, parfüm, yemek, soğan ve ter kokuları gibi ağır kokular öğürme refleksini tetikleyerek mide bulantısı ve kusmaya sebebiyet vermektedir. Hamilelikte koku hassasiyetine östrojen hormonunun sebep olduğu tespit edilmiştir.
Ani Duygusal Değişimler
Anne adayları bu güzel ve bir o kadarda zorlu yolculuğuna başlarken bazı duygusal değişimler ve dalgalanmalar yaşayabilmektedir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında ve son aylarında duygu geçişlerinin daha yüksek olduğu bilinmektedir. Hormonal değişikliklerin etkisiyle doğumda sonraki lohusalık döneminde de duygu değişimleri izlenmektedir. Alınganlık, ağlama isteği, sinirlilik, huysuzluk, depresyon hali, anksiyete, stres artışı en sıklıkla görülen duygusal dalgalanma durumlarıdır.
Baş Dönmesi ( Hamileliğin İlk Belirtileri )
Anne adaylarının vücudunda yaşanan değişimlere vücudun ayak uydurmaya çalışması esnasında meydana gelen rahatsızlıklardan bir tanesi de baş dönmesidir. Vücudun bebeği kabul etmesi ve alışması esnasında bazı hamilelerde baş dönmesi yaşanmaktadır. Vücutta yaşanan hormonal ve metabolik değişimlerde baş dönmesinde etkin sebepler arasındadır, doktor takibinin yapılması son derece önemlidir. Vitamin ve gıda takviyelerine ihtiyaç olabilmektedir.
Vücut ısısının artış göstermesi
Kadınlarda yumurtlama dönemindeki değişiklik gösteren hormonal seviyeler sebebi ile kişilerin vücut ısılarında 1 derece civarı bir artış gözlenir. Gebeliğin meydana gelmesi ile bu etki devam etmektedir. Bu sebeple ateş basmaları ve terleme gebeliğin bazı belirtileri arasında sayılmaktadır.
Gebelik dönemi kadın vücudunun göreceği en kapsamlı değişimleri yaşar. Hormonal, fiziksel ve psikolojik anlamda meydana gelen bu değişiklikler anne adayını adeta bu duruma hazırlar. Yukarıda bahsettiğimiz bu belirtiler dışında, normal olmadığını düşündüğünüz her çeşit durum için mutlaka doktorunuz ile görüşün, doktorunuzla konuşmanın daha faydalı olacağını unutmayın.
Mide Sorunları
Mide sorunları, hamilelik belirtileri arasında kendine yer bulabilmektedir. Gebelik nedeniyle salgılanan progesteron hormonu, besinlerin yemek borusundan daha yavaş ilerlemesine sebep olur. Bu sebeple gıdaların sindirilmesi ve midenin boşalması daha zor olabilmektedir.
Cilt Sorunları
Gebe kişilerin vücudunun bazı yerlerinde kahverengi lekelerin olması zaman zaman gebelik belirtisi olabilmektedir. Gebelik lekeleri genelde meme uçları, kasık bölgesi, karın ve göbek etrafında olabilmektedir. Bu lekelerin ne sebeple olduğu tam olarak bilinmese de hamilelik sürecinde vücudun salgıladığı östrojen hormonunun sebep olduğu düşünülmektedir. Hamilelikte ten renginde oluşan pigment değişiklikleri, gebelik maskesi olarak adlandırılmaktadır. Gebelik yaşayan kişilerin yaklaşık %70 ve 90 ı arasında böyle bir durum gözlenilebilmektedir. Gebelik cilt lekeleri, güneş ışığı veya diğer Ultra Viyole ışınlarının etkisinde kalındığında daha fazla artış olabilmektedir.
Gebelik sürecince sivilce, akne gibi durumlar 8. Haftanın devamında oluşan hormonal değişikliklerden ötürü ortaya çıkmaktadır. Nadir olarak ise vücutta çıkan sivilceler azalma eğiimi gösterebilmektedir.
Hamileliğin son 3 ayında ise karın bölgesinde hamilelik çatlakları oluşmaya başlayabilmektedir. Bu çatlaklar, özellikle karın bölgesinde olmakla beraber kol, bacak bölgelerinde de oluşabilmektedir. Gebelikte çatlak oluşumunu genetik faktörler de oldukça etkilemektedir ve bunları bütünüyle engelleyebilmek olanaklı değildir.
Sindirim Sorunları ve Kabızlık
Hamilelik işaretleri arasında kendine yer bulan başka bir rahatsızlık ise sindirim sistemi yavaşlığıdır. Sindirim sistemi yavaşlığı kabızlık sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu yavaşlığın asıl sebebi ise büyüyen rahimdir. Büyüyen rahim bağırsakların son kısmına baskı yapmasından kaynaklıdır. Hamile olduğundan şüphe eden kişiler kabızlık rahatsızlığı için doktora başvurmadan müshil ve benzeri kabızlık ilaçları almamalıdır.
Baş Ağrısı Sorunları
Hamilelik döneminden evvel migren hastalığı olan anne adayları bu dönemde de baş ağrısı ile karşılaşabilmektedir. Migren hastalığı olmayan anne adayları ise hamileliğin ilk 3 ayında normal zamanlardan daha fazla baş ağrısı ile karşılaşabilmektedir. Gebelikte baş ağrısı, genelde gerilim tipi baş ağrısıdır ve hormon düzeylerindeki değişim, kaygı, endişe ve stres sebebiyle meydana çıkabilmektedir. Gebeliğin ilk 3 ayındaki baş ağrıları için ağrı kesici ilaçlar genelde öneri edilmemektedir. Gebelikte ilaç kullanmak, bebeğin fetal gelişimi açısından risk faktörü oluşturabilmektedir. Gebelik süresi içerisinde teşhis edilemeyen baş ağrıları ile beraber yüksek tansiyon, el ve ayaklarda ödeme sebep oluyorsa bir an önce doktora danışılmalıdır. Gebelikte baş ağrıları, hamileliğin 3. ayından sonra azalabilmektedir.
Burun Tıkanması
Gebelik süresi boyunca yükselen hormon düzeyleri ve kan üretimi, burundaki mukoza zarlarının çok kolay şişmesine, kurumasına ve kanamasına sebep olabilir. Bu sebeple de burun tıkanıklığı ya da burun akıntısını görülebilmektedir.
Ağızda Hissedilen Metalik Tat
Anne adayları genellikle gebeliğin erken zamanlarında ağızlarında metalik bir tat hissettiklerini söylerler. Bu metalik tat ağızda bir sürü bozuk metal para varmış gibi bir his oluşturur. Bu durum bazı yiyecekleri yenilip içildiğinde ya da gün boyunca herhangi bir zaman aralığında meydana çıkabilir.
Diş Eti Sorunları ve Kanaması
Gebelik süresi boyunca ortaya çıkan hormonal değişimler diş etlerini plaklara karşı daha savunmasız duruma düşürür, iltihap ve kanama sorunlarına yol açabilir. Hormonlardaki artış sebebiyle, diş etlerinin fırçalandığında ya da diş ipi ile temizlendiğinde iltihap ve kanama ihtimali daha fazla olacaktır.
Beyaz Akıntı Hamilelik Belirtisi mi ?
Farklı renkte olan akıntılar da hamilelik belirtisi olarak kabul edilmektedir. Beyaz renkte ve süt kıvamında olan bir akıntıdır. Normal ve görmeye alışkın olduğunuz bir akıntıdan farklı ve kolaylıkla ayırt edilebilen bir akıntıdır.
Akıntı gebelik belirtisi olarak dikkate alınsa da gebelik süresi boyunca kesilmeyebilir. Bunun başlıca sebebi ise vajinayı kaplayan hücrelerin artmaya başlamasıdır. Süt kıvamında olan beyaz akıntı nedeni de bu hücrelerde meydana gelen artıştırtan kaynaklanmaktadır.
https://www.adresvetelefon.com/ketojenik-diyet-nedir-diyet-listesi-ve-haftalik-programi/