İçindekiler
MUHASEBE NEDİR?
Muhasebe nedir ne anlama gelmektedir sorusuna cevap almak için ve muhasebe tanımını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin. Muhasebe nedir sorusu sorulduğu zaman klasik bir tanım hatırımıza gelmeli, ezber yapmak yerine hem de muhasebenin ne olduğunu öğrenmiş anlamış oluruz. Şimdi geçelim muhasebenin tanımına.
Klasik olarak okullarda da öğretilen Muhasebenin Tanımı kısaca: Bir işletmelerin mali iş ve işlemlerini kaydeden, sınıflandıran, özetleyen ve raporlayan bir bilim dalıdır.
Muhasebe nedir diye sorulduğunda bu özet tanımı bilmemiz, anlamamız soruya cevap vermek için bize yeterlidir ama yine de bu tanım içinde yer alan terimlerin ne demek olduğunu öğrenmemiz ve anlamamız lazım.
Muhasebenin ayrıntılı tanımını yapıldığında muhasebeyi tam açıklamaya ve anlamaya yardımcı olacaktır.
Muhasebe Tanımı: Ekonomik faaliyetlerde bulunan tüm işletme, sermaye şirketi, şahıs şirketlerinin mali nitelikli iş ve işlemlerini kaydeden, sınıflandıran, özetleyerek rapor eden ve sonuçlarını yorumlayan ve analiz eden bir bilim dalıdır.
Muhasebenin tanımını aynı zamanda ” muhasebe nedir ” sorusunun cevabını vermek için kullanılmaktadır. Yani muhasebenin ne anlama geldiğini, ne olduğunu, ne yapması gerektiğini bu tanım ile çözümleyebiliriz. Muhasebeyi tam olarak öğrenmek, bilmek için tanımını anlamamız, bilmemiz yeterli değildir. Tanım da belirtilen terimleri tek tek incelemeli ve ne anlama geldiklerini öğrenmemiz gerekmektedir.
Muhasebeyi öğrenmek ve anlamak için tanımdan faydalanarak konuyu pekiştirelim. Muhasebe, şirket, işletme varlıklarının, kaynaklarının oluşumunu, bunların kullanılma biçimini, işletmelerin yaptığı işlemler sonucunda bu varlık ve kaynak değişmeleri, işletmelerin mali durumlarını açıklayacak bilgileri elde etmemizi sağlayan ve bu bilgilerin işletme ile ilişkili kamu kurumları, finans kurumları, paydaşlar, ortaklara ileten bir bilgi sistemidir. Muhasebe sadece kâr amacı güden işletmeler için değil, kâr amacı olmayan yani kamu yararına çalışan, hizmet eden kuruluşlar için de vardır. Bu yüzden işletme ve şirketleri saymak belki biraz eksik ifade olmaktadır. Ama çoğunlukla muhasebe kâr amacı olan işletmeler için daha fazla önem taşımaktadır.
İşletme Nedir? : Ticari ve kâr etme amacı için kurulan kuruluşlardır. İşletmeler farklı çeşitlerde kurulabilir. Bir kişi yada birkaç kişi bir araya gelip sermayelerini birleştirerek işletme kurabilirler. İşletmeler amaçlarına göre ve kuruluş şekillerine göre çeşitli şekillere ayrılırlar. Bunlar genel olarak şahıs şirketleri ve sermaye şirketleri şeklindedir.
Şahıs Şirketi Nedir? : Ortaklarının sorumlulukları sınırsız olan işletme türleridir.
Sermaye Şirketi Nedir? : Ortaklarının sorumlulukları sermayesi kadardır ve sermayesi ile sınırlı olan işletme türleridir.
MUHASEBENİN FONKSİYONLARI NEDİR?
Muhasebenin işlevini yapabilmesi için bazı görevleri vardır. Bu görevlere muhasebenin fonksiyonları denmektedir. Muhasebenin fonksiyonlarını aşağıdaki dört ana madde de sıralayabiliriz
” Muhasebe nedir, İşletme nedir, Şirket nedir ” sorularına artık sizde cevap verebilir olmaya başladınız. Aşağıda sizlere Muhasebenin Fonksiyonlarını daha detaylı anlattığımızda muhasebe bilimini daha da iyi anlamanızı, öğrenmenizi sağlayacaktır.
1- Kaydetme Fonksiyonu: Muhasebenin başlangıcı olan kaydetme fonksiyonu mali nitelikli işlemleri belgelere dayanarak ( Fatura, Yazarkasa Fişi, Gider Pusulası vs. ) muhasebe sistemine uygun olarak muhasebe defterlerine ( Yevmiye Defteri, Defter-i Kebir, Envanter Defteri yada İşletme Defteri ) kayıt yapılmasıdır. Muhasebe sisteminde ilk kayıtlar doğru ve düzgün tutulmadan diğer fonksiyonların hiçbir işlevi kalmaz, yanlış belge ve bilgilerle alınan sonuçlar işletme hakkında hiçbir bilgiyi doğru olarak veremez. Muhasebe de kayıtlar mutlaka belgelere göre yapılmaktadır, belgesiz hiçbir kayıt yapılamaz. Muhasebe sisteminde iki tür kayıt yöntemi vardır. Tek taraflı kayıt ve çift taraflı kayıt. Kısaca Tek taraflı kayıt işletme hesabı defteri, Çift taraflı kayıt ise 1. Sınıf tacirlerin tuttuğu bilanço hesabı esasına göre Yevmiye, Kebir ve Envanter defterleridir.
2- Sınıflandırma Fonksiyonu: Belgelere göre kaydedilen bilgiler belirli zaman aralıklarında derlenip niteliklerine göre gruplandırılır. Böylece farklı nitelikte olan ve gruplardaki işlemleri birbirleri ile karıştırmadan farklı sınıflarda incelenebilir. Sınıflandırma işlemleri muhasebe sistemi çerçevesinde muhasebe defterlerinden Büyük Defterlere ( defter-i Kebir ) yapılmaktadır.
3- Özetleme Fonksiyonu: Kaydedilen, Sınıflandırılan işlemler dönem sonlarında özetlenerek daha öz ve anlaşılır sonuçlar çıkarabilmek ve ayrıca yapılan kayıtların sağlamasını yapmak, kayıtları kontrol etmek amacıyla özetlenir. İşletmenin büyüklüğüne göre dönem içinde yüzlerce, binlerce hatta yüzbinlerce işlem yapılmış olur. Yapılan bu işlemeleri tek tek incelemek çok uzun vakit alacağından, aynı nitelikteki işlemleri özetleyerek bir araya getirmek ilgili yönetici, ortak, kamu kurumu, finans kurumlarına daha fazla yarar sağlamaktadır. Muhasebe sisteminde özetleme fonksiyonu için mizan kullanılmaktadır.
4-Raporlama Fonksiyonu: Muhasebe fonksiyonlarının sonuncusu Raporlama Fonksiyonudur. Raporlama fonksiyonunda kaydedilen, sınıflandırılan ve özetlenen işlemler mali tablolar marifeti ile sonuç aşamasına gelir. Raporlama muhasebe sisteminin en son aşaması ve yorum yapma aşamasıdır. Muhasebenin en önemli fonksiyonlarındandır. Raporlama fonksiyonunda işletmelerin mali sonuçları belli olacak, işletme hakkında bilgiler ve yorumlar yapılacaktır. İşletme bu bilgiler ışığında gelecek dönemde yapacağı işlere karar vermekte ve yeni kararlar almaktadır. Raporlama aşamasında kullanılan muhasebe tabloları bilanço ve gelir tablosudur.
Muhasebe saydığımız bu fonksiyonlarını sırasıyla yerine getirerek işletmelerin mali durumu hakkında sonuçlar elde eder; hem işletme sahiplerini, hem kamu kurumlarını hem de diğer paylaşları bilgilendirmektedir. Kısaca muhasebe böyle bir sistemdir ve 26 Aralık 1992 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Muhasebe Sistemi gün geçtikçe önemini artırmaktadır.
ÖN MUHASEBE NEDİR?
Ön muhasebe işletmelerin resmi işlemleri haricinde günlük olarak para ile ifade edilen işlemlerini bununla alakalı kayıtlarını ve bunların hareketlerini takip etmek için yapılmaktadır. Ön muhasebe işlemleri işletmelerin kendi içerisinde yapılması daha uygundur. Mali müşavirlik ofislerinde tutulan genel yani resmi işlemlerden farklı bir uygulamadır ön muhasebe. Ön muhasebe işlemlerinde Müşteri ve Tedarikçilerle yapılan alışverişlere istinaden Stok Takibi, Fatura Takibi, Ödeme Takibi, Çek-Senet Takibi, Banka Hareketleri takibi yapılmaktadır. Ayrıca Sigorta giriş-çıkış işlemlerini yapmalı yada işlemlerin yapılması için gerekli belgeleri toplayarak ilgilisine teslim etmelidir.
Ön muhasebe sorumlusu bu işlemleri düzenli bir şekilde yaptıktan sonra ay sonlarında evraklarından kendine güzel bir dosya yapmalı, evrak kopyalarını alarak Beyanname işlemleri için evrak asıllarını Genel Muhasebeye teslim etmelidir.
MUHASEBE MESLEĞİ NEDİR? ( Muhasebe Nedir )
İşletme ve şirketlerin büyüklüğüne bağlı olarak muhasebe personel sayıları farklılık göstermektedir. Önemli olan işletme ve şirket muhasebe personelinin yaptığı işi doğru, titiz ve eksiksiz olarak yapmasıdır. Muhasebe mesleğini hakkıyla yapabilmek için ve hataları en aza indirmek için muhasebe, işletme, ekonomi, maliye ve benzeri konularda kişinin eğitim almış olması önemlidir.
Muhasebe mesleği ülkemizde önem verilen ve iş bulma imkânları çok olan bir meslek dalıdır. Ülkemizde her zaman kendini yetiştirmiş, kalifiye muhasebe personellerine ihtiyaç olmuş ve olmaya devam etmektedir, böyle bir avantaj varken muhasebe mesleğini yapan kişilerin işsiz kalma olasılığı azdır.
FİNANSAL MUHASEBE NEDİR?
YÖNETİM MUHASEBESİ NEDİR?
MUHASEBENİN İŞLEVLERİ NEDİR?
MALİYET MUHASEBESİ NEDİR?
Muhasebe mesleği detayları nedir? ( Muhasebe Nedir )
Muhasebe mesleği detayları fazla olan bir meslek dalı olduğu için kendi arasında kısımlara ayrılmıştır. Bu kısımların en önemlileri; SMMM ( Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ) YMM ( Yeminli Mali Müşavirlik ) Muhasebe Müdürlüğü, Muhasebe Uzmanlığı, Muhasebe Elemanı, Muhasebe Meslek Öğretmenliğidir. Bu önemli kısımlardan hangisini seçerseniz seçin ilk olarak muhasebe eğitimini en iyi şekilde almanız gerektiğini bilmelisiniz.
Muhasebe mesleği için almanız gereken eğitimler ülkemizde genel olarak Lise seviyesinde başlamaktadır. Ticaret Meslek Liseleri ve Anadolu Ticaret Meslek Liseleri bu kurumların öncülerindendir. Bu eğitim daha sonra üniversitelerde devam etmektedir. Ön lisans olarak Muhasebe Bölümü Lisans olarak ise İşletme, İktisat, Ekonomi, Maliye bölümleri tercih edilebilir. Ülkemizde Ticaret Meslek lisesi mezunu olduktan sonra doğrudan muhasebe mesleğine başlayıp iş hayatına atılan binlerce gencimiz mevcut.
Muhasebecilik Mesleği, 1989 yılında çıkan ” Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ” ülkemizde muhasebe mesleğinin düzenini, çalışma şart ve konularının sınırlarını belirlemiştir. Bu kanun sayesinde tek düzen hesap planı muhasebe sistemine geçilmiş ve muhasebeciler arasında uygulamada yaşanan farklılıklar giderilmiştir. Ülkemizde muhasebe meslek mensupları üç unvana sahip olabilmektedir ancak mesleğe yeni giriş yapmak isteyenler bu unvanlardan sadece ikisini alabilmektedir, Serbest Muhasebeciler geçmişte elde ettikleri haklarını kullanmakta yeni Serbest Muhasebeci mesleğe alınmamaktadır.
– Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ( SMMM )
– Yeminli Malî Müşavir ( YMM )
MESLEK MENSUBU OLABİLMENİN GENEL KOŞULLARI
- T.C. vatandaşı olmak ( yabancı serbest muhasebeci malî müşavirler hakkındaki hüküm saklıdır )
- Medenî hakları kullanma ehliyetine sahip bulunmak.
- Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
- Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
- Ceza veya disiplin soruşturması sonucunda memuriyetten çıkarılmış olmamak.
- Meslek şeref ve haysiyetine uymayan durumları bulunmamak.” olarak sayılmıştır.
Muhasebe insanların sahip oldukları para ile ölçülebilen varlıkları kontrol eder, inceler ve varlık sahiplerinin çıkarları doğrultusunda yönetir. Eskiden muhasebecinin görevi sadece defter tutmak, beyanname vermek olarak bilinmekteydi, günümüzde ise bilgi üretmek ve varlıkları yönetmek işlevlerini de yerine getirmektedir. İyi bir muhasebe meslek erbabı çağın ihtiyaçlarına uygun bilgi, beceri ve yeteneklerine sahip olmalıdır.
Meslek mensubu muhasebe mesleğiyle alâkalı eğitim veren bir bölümden mezun olmalı, mezun olduktan sonra kendisini çeşitli, eğitim, seminer, makaleler ile geliştirmelidir. Meslek mensubu sadece mesleki olarak kendini geliştirmekle alâkadar olmamalı ayrıca yaptığı işlerde meslek ve genel ahlâk kurallarına uygun hareket etmelidir. İş ilişkisinde bulunduğu çevresiyle, işletmelerle karşı dürüst, ahlâklı ve güvenilir olmayı her zaman birinci sırada tutmalıdır hem kendi mesleki kariyeri hem de bütün meslektaşları adına.
Mühasibatlıq xidmətləri nədir?
Sərfəli və etibarlı mühasibatlıq və mühasib xidmətləri
İstər kiçik, istərsə də böyük miqyaslı bir iş sahibi olan bir iş adamı vaxtını bir mühasibat uçotu aspektlərini araşdırmağa sərf etməməlidir. Aspektləri vergi uyğunluğu qanunları, işçilərin əmək haqqının tutulması və bir çox digər məlumatlar kimi şeylər ola bilər. Bunun əvəzinə bir iş sahibi olaraq enerjinizin çox hissəsini gəlirləri artırmağa, işçilərin sayını artırmağa və ya xidmətlərinizi və məhsullarınızı yaxşılaşdırmağa xərcləyə bilərsiniz. Buna görə mühasib, sahiblərinə resursların bölüşdürülməsi ilə bağlı qərar verməyə kömək edən bir iş maliyyə məlumatının etibarlılığını təmin edən bir mütəxəssisdir.
[…] MALİ MÜŞAVİR […]