Vertigo Hastalığı Nedir? | Vertigo Neden Olur ? | Vertigo Nasıl Tedavi Edilebilir?

Sağlık Haz 21, 2019

İçindekiler

Vertigo hastalığı nedir? Vertigo Neden olur? Vertigo hastalığı nasıl tedavi edilebilir?

Vertigo, kişilerin tamamen dururken ve otururken, yatarken bile hareket etme veya eğilme, yana kayma hissi yaşadıkları bir rahatsızlıktır. Sizde etrafınızdaki nesnelerin, insanları döndüğünü hissediyorsanız vertigo olmuş olabilirsiniz. Vertigo belirtileri genel olarak baş dönmesi, bitkinlik, halsizlik olarak gözlemlenmektedir. Vertigo’nun birkaç sebebi olabilir bunlar; iç kulak iltihabı, vestibüler nörit, migren, baş travması gibi. Vertigo tek başına bir hastalık değil çeşitli hastalıkların belirtisidir. Kişilerin normal hayatını alt üst ederek yaşam kalitesini oldukça aşağılara çekmektedir.

Vertigo Neden ve Sebepleri ?

Vertigo genelde iç kulak sebepli meydana gelmektedir. İç kulak rahatsızlığına sebep olan hastalıkların belirtisi olmaktadır. Vertigo ciddiye alınarak nedenlerinin araştırılması gerekmektedir. En çok görülen nedenler Menirer, BPPV, Vestibüler nörit veya labirentit. Meniere hastalığı, sıvı birikimi ile kulaktaki basıncın değişmesi sonucu olduğu düşünülen bir iç kulak rahatsızlığıdır. Kulakta çınlama, zil sesi ve duyma kaybını yanında zaman zaman vertigo ataklarına yani baş dönmesine sebep olabilir. BPPV ( Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo ), minik kalsiyum partikülleri ( canalitler ) iç kulak kanallarına yığıldığında ortaya çıkar. İç kulak beynimize yerçekimine göre kafa ve vücut hareketleri hakkında sinyaller gönderir. Vestibüler nörit veya labirentit, çoğunlukla enfeksiyona bağlı bir iç kulak problemidir. Enfeksiyona bağlı olarak iç kulakta vücudun dengesini sağlamak için önemli olan sinirlerin etrafındaki iltihaplanma vertigo sebebi olur. Vertigo bilinç kaybı, göz kararması gibi rahatsızlıklara sebep olmaz. Bilinç kaybı ve göz kararması varsa nörolojik ve başka sebepler olabilir. Vertigo çok fazla korkulacak ve tedavisi zor bir rahatsızlık değildir.

Vertigo belirtileri nelerdir?

Vertigo belirtileri en çok kişinin dengesini kaybetmesi, mide bulantısı, puslu görme, halsizlik, kulak ağrısı ve düz yürüme yada ayakta durma sorunlarıdır. Vertigo’nun asıl sebebine göre tedavi yöntemleri belirlenir.

 

Vertigo nasıl geçer, tedavisi nedir?

Vertigo nasıl geçer, nasıl tedavi edilir sorusunu sizler için cevaplayalım. Alanında uzman hekimler genelde Vertigo’nun baş pozisyon manevraları, denge tedavisi ve psikoterapi tedavileri ile iyileşme sağlanacağını söylemekteler.

Baş Pozisyonu Manevraları Tedavisi

Kanalitin yeniden konumlandırılması olarak adlandırılan yada diğer adıyla Epley Manevrası genellikle, iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigoların başınızın dönmemesini beklemekten daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Tedavi doktorunuz, odyolog ve fizyoterapist tarafından yapılabilir. Başınızın pozisyonunu kontrol etmeyi içeren bir tedavi yöntemidir. Çoğunlukla bir yada iki seans tedaviden sonra iyileşme gözlenebilir. Bu tedaviye başlamadan evvel, boyun ve sırt durumu, müstakil retina veya kan damarı problemleri olup olmadığının tedavi öncesi soruşturulup ondan sonra tedaviye başlanmalıdır.

Denge tedavisi nedir ? ( Vestibüler Rehabilitasyon )

Denge sistemini harekete daha az duyarlı hale getirmek için yapılacak özel egzersiz hareketlerini yapabilirsiniz. Bu fizik tedavi tekniğine Vestibüler Rehabilitasyon da denmektedir. Vestibüler nörit rahatsızlığı gibi iç kulak ile alakası durumlarında baş dönmesinin giderilmesi için kullanılan yöntemdir.

Psikoterapi

Psikoterapi baş dönmesinin Anksiyete Bozukluklarına bağlı olduğu durumlarda  uygulanan ve baş dönmesinin iyileşmesi için kişilere yardımcı olabilir.

 

ile admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir