Cimer Şikayet Hattı Telefonu Nedir? Hangi Saatlerde Ulaşılabilir?
Cimer Şikayet Hattı Telefonu Nedir? Hangi Saatlerde Ulaşılabilir?
Cimer Şikayet Hattı Telefonu Nedir? Hangi Saatlerde Ulaşılabilir? Cimer ( Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ) Telefon, Faks, Mail adresi gibi bilgileri sizlerle paylaşacağız.
CİMER ile Cumhurbaşkanlığına istek, şikayet ve önerilerinizi iletebilirsiniz.
CİMER Şikayet Hattı Telefonu 150 dir.
İSTEK, ŞİKAYET VE ÖNERİ TELEFONU : 150 ( Sabah 09:00 – Akşam 18:00 )
İSTEK, ŞİKAYET VE ÖNERİ FAKS : 0312 525 58 31
OFİS TELEFONU : 0312 525 55 55
ADRES : T.C Cumhurbaşkanlığı Külliyesi 06560 Beştepe – Ankara
HARİTA :
İsterseniz www.cimer.gov.tr üzerinden de istek, şikayet ve önerilerinizi yazabilirsiniz.
CİMER NEDİR ?
CİMER ( Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ), Türkiye’de yaşayan vatandaşların istek, öneri, talep, ihbar ve şikâyetlerini direkt olarak cumhurbaşkanlığına iletebilmesi amacı ile 2015 senesinde kurulmuş olan bir web servisidir. Bu portalle Türkiye Cumhuriyeti Devleti yurttaşları 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ve 3071 sayılı Dilekçe hakkı kanunu kapsamındaki haklarını kullanmasını sağlamaktadır. CİMER’e yapılan tüm başvurular Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından takip edilebilmektedir.
CİMER’E KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR? ( Cimer Şikayet Hattı Telefonu )
CİMER’e başvuru yapabilmek için ayırt etme gücüne haiz olmuş 12 yaşını dolduran gerçek kişiler, yurt dışında yaşamakta olan Türk yurttaşları, çıkma izni almak sureti ile Türk vatandaşlığını kaybedenler, mavi kart sahipleri, çifte yurttaşlık sahibi olmak gereklidir.
BAŞVURU YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?
Dilekçeye konu edilen olay ile başvuran kişi ya da kamu kurumu arasında bir ilginin bulunması gerekir. Başkasının başına gelen olaylar ve durumlar için o kişilerin şikayette bulunması gerekmektedir. Dolayısıyla fertlerin kendileri ile ilgili olmayan ve toplumsal nitelik taşımayan müracaatları, dilekçe hakkı kapsamına girmemektedir. Bir şikayet içermeyen görüş ve temenni içeren müracaatlar dilekçe hakkı kapsamında değildir.
Elektronik ortamda yapılan müracaatlarda cevap, müracaat sahibinin elektronik posta adresine gönderilmektedir. u sebeple müracaat esnasında; sıkça kullanmış olduğunuz ve şifresini bildiğiniz bir elektronik posta adresini veriniz, bu sayede müracatınızın cevabı daha kısa bir süre içinde size ulaşmış olacaktır. İhbar müracaatında kimlik bilgilerinizi gizlediyseniz müracaat metni içerisinde kişiler bilgilerinize yer vermemeniz gerekmektedir. ( İsim, Soyisim, Adres, Akrabalık Bağı, gibi detayları ) Bir ihbarda bulunmak isteyen vatandaş gizlemesi gereken kişisel bilgilerini ihbar metninde kendinden bu kurallara uyarak gizlemediyse yeniden müracaat
yapması istenmektedir ve ihbarı reddedilmektedir.